Vintage tider

Det är skönt att det finns ett sånt fint ord som Vintage. För tänk om vi var tvungna att säga:

”Jag ska gå och köpa lite gamla trasiga kläder på onsdag.”

 

För några decennier sen så var det inte alls särskilt imponerande om man råkade ha på sig ett andrahands-plagg eller nedärvda kläder.

Snarare så skämdes man lite. Det skulle alltid vara sprillans nytt. Alltid.

Tack och lov har det förändrats  och i dag byggs istället hela företagsidéer på att återvinna, laga och även både kemiskt och mekaniskt uppfinna nya metoder för hur vi kan återanvända material från gamla kläder. Det har blivit status att veta hur man rör sig i vintagekretsar och hur man återvinner kläder på bästa sätt.

 

Modeföretag i framkant har redan vävt in i sin affärsmodell att både laga trasiga plagg och på det sättet förlänga livslängden på plaggen eller skapa helt nytt av gammalt. Många strävar även efter att jobba med återvunna material redan från början i sina kollektioner för att uppnå bästa möjliga miljöideal.

Även nätet svämmar över av inspirerande bloggar och vloggar om enbart vintage, second hand och diy.

 

För finsmakarna är det en viktig skiljelinje mellan vintage och second hand – Vintage bör vara minst 25 år gammalt, gärna från ett prestigefyllt märke och vara av god kvalitet, medan second hand kan vara både högt och lågt och lite vad som helst i klädväg.

Klassiska höjdpunkter i en vintage- eller second hand butik kan vara den knallröda cirkelkjolen med vita prickar eller den marinblå Jackie Kennedy-kappan. Men vad som är spännande är att de senaste åren har även mer moderna kollektioner trätt in i second hand butikerna i större och större utsträckning, och nu kan vi hitta toppmoderna plagg från de hetaste märkena bara en säsong eller två efter att de lanserats.

Ambitionen att inte slänga kläder verkar vara här för att stanna, både hos konsumenten men även hos vissa klädmärken, vilket är riktigt bra både för miljön och våra plånböcker.

Så nästa gång du ska ut och shoppa, ta en sväng till second hand butiken först, bara för att se om det är möjligt att både återvinna och komma ner i pris, innan du kastar dig ut på de kommersiella shoppinggatorna.

 

Kram från oss

 

(Foto från Wgsn)