Stylingträning & materiallära

Våra utbildningar

Stylingträning

Vill du jobba med tjänsten Personal Shopper/Style Advisor som oväntad service i din butik eller på annan plats? Smart är en kostnadseffektiv och grundläggande utbildning i stil. Här får du baskunskaper för att sedan fortsätta träningen på dina kunder. Personal shopping är en ny kategori av framtidsyrken, och när onlineförsäljningen ökar kommer behovet av hög servicenivå på våra fysiska marknadsplatser öka. Precis som tjänster som Linas matkasse eller hjälp i hemmet kommer tidseffektiv och kunnig garderobshopping öka i betydelse. Var med och utbilda din personal in i framtiden!

Stylingträning är en grundläggande utbildning där deltagarna lär sig hur man guidar sina kunder till en egen stil utifrån varje kunds personliga egenskaper. Det leder i sin tur till merförsäljning och fler nöjda kunder, och utbildningen uppskattas både av handlare och skolor som vill ge sin personal och sina elever bästa möjliga förutsättningar ute i butiksmiljön.

Kursen består av filmmaterial och övningar där deltagarna får möjlighet att testa och utveckla sina kunskaper inom styling. Det finns även övningar i PDF:er som deltagarna kan ska skriva ut och göra, antingen själva eller tillsammans med kollegor. Utbildningen går ut på att lära deltagarna att med hjälp av klassisk kunskap om stil kunna ta avstamp till att forma ett personligt uttryck med hänsyn till kundens personlighet, behov och förutsättningar.

Utbildningen avslutas med en diplomkurs och dina deltagare får ett fysiskt kvitto på att de nu är redo att agera som moderådgivare och personal shoppers.

Kursinnehåll Stylingträning

 • Introduktion

  En kort introduktion till kursen och kursledarna.

 • Färglära

  Här får ni träna på att se färger. Vilka är varma och vilka är kalla? Vad är basfärger, accentfärger och universalfärger? Ett bra avsnitt att ha koll på inför kommande moment.

 • Matcha färger

  Här får ni träna på att urskilja färger och lära er förstå den ”miljö” ni ska jobba i och med. Hur man skapar harmoni i matchningarna är lika viktigt som hur man bryter harmonin för att framhäva något eller sticka ut.

 • Optiska illusioner och mönster

  När man placerar linjer och mönster på olika delar av kroppen, påverkas upplevelsen av helheten genom att man väljer att framhäva eller trolla bort vissa delar. Här kikar vi på hur vi kan arbeta smart med linjer, mönster och färgkombinationer.

 • Kvinnors proportioner

  Ett vältränad blick kan mäta sin kund med blotta ögat och snabbt läsa av kundens kroppsproportioner, och det handlar inte om hur lång eller hur kraftig kunden är utan handlar om förhållanden mellan kroppsdelarna i just hens kropp.

 • Styla kvinnor

  Här får ni träna på att sätta ihop outfits. Ni ska tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger för att skapa en helhet och även kundens personlighet spelar en viktig roll när ni föreslår kläder eller accessoarer.

 • Dressat herrmode

  Herrmode drivs inte av trender på samma sätt som dammode, och det finns klassiska outfits och kombinationer som alltid fungerar. Här går vi igenom en hel del modehistoria och hur det har format herrmodet idag.

 • Styla män

  Kan man blanda en rutig skjorta med en prickig slips? Och vilken kroppstyp ska ha byxor med uppslag? Här får ni en grundlig genomgång i herrstyling utifrån proportioner, förutsättningar och personlighet.

 • Ansikte och ansiktsform

  Varje ansikte är unikt, och vår viktigaste kroppsdel när det kommer till att uttrycka sig. Här går vi igenom hur man kan jobba med ansiktsform och utseende för att förstärka eller tona ner vissa drag, och komplettera en stil. Vi jobbar med frisyrer och glasögon utifrån en stylist perspektiv.

 • Klädkoder

  Klädkoder är de formella regler som finns kring klädsel vid högtidligare tillfällen. Vad betyder egentligen kavaj och mörk kostym, och vilka färger är okej att ha på bröllopet?

 • Accessoarer

  Hur jobbar du med accessoarer för att få helhet i dina kombinationer

 • Stilhistoria i 2-delar

  En genomgång av stilhistoria under 1900 talet och hur de påverkat modet fram till idag

 • Diplomkurs

  Efter genomförd utbildning har ni möjlighet att bli diplomerade Style Advisors. Testet består av en teoridel, ett praktiskt prov och kunskap om textilier.

 • Lärar-handledning

  Lärarhandledningen är till för lärare och fungerar som stöd när du hjälper dina elever att genomföra kursens moment. Här finns allt från övningsexempel till förslag på arbetsmetodik och litteratur.

Materiallära

Materiallära är en utbildning som ofta uppskattas särskilt av modebranschen och butikspersonal, men som också används som uppföljnings- eller kompletteringsutbildning i gymnasieskolor. I elva olika kurser går vi på djupet kring olika material som på olika sätt används i textilier, och kursdeltagarna får också veta mer om skillnaderna mellan olika tyger, vilka egenskaper de har, och vilka användningsområden de kan ha för en kund.

Utbildningen är utformad för att varva teori och praktik, och genom en upplevelsebaserad inlärning fastnar också kunskaperna lättare. Den teoretiska kunskapen är enkel och utgår från vad man behöver kunna i mötet med kunden. Pedagogiska filmklipp kompletteras med nedladdningsbara dokument för självstudier, och varje kurs avslutas med ett test för att bekräfta inlärningen.

Kursinnehåll Materiallära

 • Introduktion

  En kort introduktion till begreppet textil.

 • Bomull

  Bomull är ett mångsidigt material, och här lär ni er allt om dess egenskaper, typer, tvättråd mm. och självklart också de olika bomullstyger som finns. Vi belyser även miljöaspekterna kring materialet.

 • Lin, hampa, rami och jute

  I det här momentet går vi in på naturfibrer och deras olika egenskaper, styrkor och svagheter. Miljöaspekter, tvättrådssymboler och fläckborttagning är en självklart del av utbildningen.

 • Fårull

  Visste ni att det finns sexton olika ylletyger? Det och mycket annat lärs ut under det här momentet, speciellt dedikerat till just ull från fåret.

 • Ull från andra djur

  I det här avsnittet kompletterar vi kunskaperna om ull och ylle med information om ull från andra djur än får.

 • Siden

  Siden är ett tyg av silke, ursprungligen från Kina. Det har tillverkats i över 4 000 år, och kunskapen om hur man framställer siden har spridits över hela världen. Det finns många olika sidentyger, trots att råmaterialet silke kommer från ett och samma ställe: silkesfjärilens kokonger.

 • Syntetfiber

  Syntetfiber som polyester har många speciella egenskaper som gör det lämpligt i vissa sammanhang, och i andra inte. Här går vi igenom egenskaper, miljöpåverkan, tvättråd och fläckborttagning.

 • Regenatfiber

  Cellulosabaserad konstfiber, grunden i regenatfiber-gruppen, är den första s.k. ”man made fibres”, som ursprungligen hette rayon. Här får ni lära er för- och nackdelar med det här vanliga materialet.

 • Microfiber

  Varför kan du rekommendera microfiber i en kappa? Och vilka andra användningsområden har microfiber? Här går vi igenom för- och nackdelar, och självklart också tvättråd och fläckborttagning.

 • Läder

  I det här avsnittet går vi igenom läderarbeten genom historien, processen från råhud till läder, skillnader mellan infärgningar och mycket mer.

 • Blandningar

  Alla fibertyper har sina för- och nackdelar. Genom att blanda olika material kan man förändra egenskaperna. Blandvaror och blandmaterial står i fokus i detta moment.

 • Hållbarhet

  Hållbarhet blir viktigare och viktigare. Hur påverkar modeindustrin klimatet och vad behöver förändras för att få till mer hållbara plagg

E-LEARNING - EN digital SKOLBÄNK

S.m.a.r.t. Stylingträning bygger på självstudier via Internet, kompletterade med övningar i butik och erfarenhetsutbyten med kolleger. E-learning är ett spännande sätt att lära sig på som är lika enkelt som smart. Det finns sammanlagt nio avsnitt.

Funkar verkligen e-learning?

Ja, mer än 2000 elever i gymnasieskolan använder Smart Stylingträning varje år. Våra skolkunder är erfarna, legitimerade pedagoger: de använder Smart Stylingträning som ett argument till varför eleverna ska välja just deras utbildning.

Lägre kostnader och högre utväxling

Den inbyggda skalbarheten i e-learning gör att utbildningar av den här typen går att erbjuda till lägre priser, än om en lärare eller utbildare ska komma till er och genomföra programmet. Samtidigt borgar de praktiska momenten för en upplevelsebaserad inlärning, något som visat sig vara mycket framgångsrikt.

GÖR ETT S.M.A.R.T val
Beställ IDAG
Vanliga frågor till beställning