Så mixar du mönster

Jag sitter på Stureplan i Stockholm och gör det jag älskar mest, spanar på människor i vimlet. Jag har just avslutat en tvådagars kurs för lärare i s.m.a.r.t. Stylingträning och snart börjar sommarlovet. Det ska bli så härligt med ett par veckors ledighet. Jag ser på människor som promenerar förbi och tänker på att de flesta har ett leende på läpparna. När solen skiner är det är som att Sverige får en trevligare befolkning. Man känner lycka ända ner i tåspetsarna! Men även dagar när solen lyser med sin frånvaro kan sommarmodet smart nog fungera som energigivare, om vi låter det.

Sommarmode 2014 mycket färg och mönster

Våga välj starka färger!

Efter många år i modebranschen får man en mindre defekt. Ögat och tankarna letar sig alltid till att försöka sammanfatta vad som händer i modet. Man behöver inte sitta länge för att se att mångfalden är det som gäller just nu. Allt och mycket är det som gäller i sommarmodet.

Mönster och färg är det som synts och även här där jag sitter på mitt kafé. Jag tänker tillbaks på den minimalistiska tiden vi hade under slutet av 90-talet och 00-talet. Då talade vi om ”Less is more”. I vissa butiker kunde man hitta max fyra basfärger och möjligtvis en röd ton som uppstickare. Allt var rent från detaljer. Mönster och färger var begränsade i utbudet. Det gällde både kläder och butiksinredning. Om man då hade sina prioriterade färger fick man minsann sy själv. Och ville man se en udda butik fick man gå på en bazar eller loppmarkanad. Därför är det härligt att få tillbaks färg och mönster i våra kläder. Det ökar vår möjlighet att blanda vilt och leka med stil och koordinationer. Därför gillar jag bättre ”More is more”. Det ger utrymme för mycket större lekfullhet och ett mer personligt mode.

Jag ser byxor i fantasifulla mönster promenera förbi, klänningar både korta och långa i starka och glada färger. Hattar och mängder med accessoarer. Killar i mönstrade skjortor och färgrika byxor eller shorts. Klart man blir glad av all lekfullhet mitt på Stureplan. Fick frågan på kursen om det finns några knep för hur man blandar mönster, om man nu skulle våga sig på att ha både över och underdel i olika mönster och här kommer tipset!

Sommarmode 2014 i mönstrat svartvitt

Du behöver inte älska färg för att älska mönster!

Om du blandar samma mönster i en kombination, tänk då på att välja olika storlekar i mönstret.(typ två olika ränder) Om du istället väljer olika mönster i kombinationen är ett hett tips att välja ungefär samma storlek på de olika mönstren. Det gör att du undviker att det blir för rörigt. Självklart kan du välja att ha samma mönster i överdel och underdel men i olika färgställningar. Jag såg just ett par läckra Nike sport skor i en flashig affär där höger och vänster sko var olika. Mönstret var detsamma men man hade vänt på färgerna. Fram för lekfullhet och mer fantasi i våra garderober. Våga köpa mönster och färg, för det gör oss synliga, glada och lite mer galna. I love it!
Och glöm inte att sportskorna är modeskor just nu. Så välj galet där också.

Ha en skön och färgglad sommar!

                                                                    Mirjam Kellermann