Nyckeln till merförsäljning och mer försäljning

Kläder merförsäljning SmartStylingJag gick förbi en kompis bokhylla för ett tag sen och min blick fångades av en bokrygg med texten, ”Att veta men inte göra”. Jag var tvungen att börja läsa den, 500 sidor om varför de flesta springer omkring och vet en massa saker utan att göra.

Det är som med de flesta nyårslöften om att komma i bättre form. Alla som säger att de har ett mål inför badsäsongen vet vad de behöver göra, motionera mer och äta bättre. Grunden är alltid att man verkligen bestämt sig och sen handlar det om att agera och mäta detta. Målet uppnås alltid genom en rad upprepade aktiviteter. Därför är stegräknaren är ett lika genialisk som enkelt verktyg för att komma i bättre form. Varje dag blir man påmind av stora tydliga siffror som visar om jag är på väg mot målet.

Alla vet egentligen vad som får fler kunder att handla mer. Få kunden att känna sig välkommen, visa intresse, fråga många öppna frågor, visa alternativ, berätta om fördelar och andra produkter eller tjänster som ger en helhetslösning, blablablablabla! Men ändå är det lätt att glömma bort att göra!

Så jag har en utmaning till dig! Skapa en manuell ”stegräknare” och mät dig själv i en vecka. Välj något du vill bli bättre på att göra t.ex. antal gånger jag har inlett ett samtal med en kund, följt med kunden till hyllan, frågat mer än 6 öppna frågor (hur och vad-frågor), visat kompletterande produkter för att locka till merförsäljning. Ha ett kort i fickan och dra ett streck för varje gång du gör det du bestämt dig för. För sedan upp dagsresultatet på en tavla i personalrummet och bjud kanske in kollegorna att mäta sig också.

Titta gärna på butikens försäljningsresultat för förra veckan, hur stor andel köpande kunderna ni hade och hur mycket de handlade för i snitt. Sätt sedan upp ett mål för veckan och börja mäta ert agerande så lovar vi att det händer saker.

Glöm inte bort att titta på din ”räknare” under dagen och beröm dig själv när du gör och lyckas. Stanna upp och lär av ditt görande, resultatet av det blir bättre och roligare allt eftersom om du bara vill.

 

Bildtack till ashton on Flickr. Creative Commons licens (CC-BY)