Kläders påverkan på vår kroppsuppfattning

Nyligen satt jag och min väninna på fiket runt hörnet och drack vår vanliga latte, när hon plötsligt säger att hon skulle funderar på att förminska sina bröst. Det vore väl en bra idé, säger hon och fortsätter, tycker inte du det också? Jag stirrade förvånat på henne och tänkte att om hon kanske visste vilka klädesplagg hon skulle använda så skulle hennes upplevelse av att ha ”för stora” bröst minska.

Jag såg på hennes röda polojumper och sa: ”Nej det tycker jag verkligen inte du ska, däremot kan du och jag diskutera olika klädesplagg som du borde komplettera din garderob med så kanske du skulle låta bli att tänka på operationen.” Sagt och gjort så började vår lilla shoppingrunda och Eva, min väninna, fick ett nytt sätt att se på kläder.

Att klä sig rätt kan påverka ens kroppsuppfattning

Linjer, färger och former på våra kläder kan verkligen förändra vår kroppsuppfattning. Eva fick plötsligen en ny garderob av överdelar som alla hade ringningar som delade upp hennes byst, och färger som tonade ner hennes överkropp. Jag kan inte vara säker på att hon har slutat fundera på den där operationen, men jag har noterat att hon verkligen har ändrat sitt sätt att klä sig. Sedan vår shoppingrunda ser jag henne alltid i nya snitt på sina toppar att hon förstått hur hon ska klä sig i rätt linjer och snitt för just hennes kropp.

Att kunna läsa av sin kroppstyp är väsentligt för att kunna förstå vad man passar i och inte. Kunskap som t.ex., hur högt en linning bör sitta, var ska man ha sitt bälte och vilken ringning är bästa valet är viktigt för att göra bättre val. Med den kunskapen kan man undvika att köpa en massa plagg som bara tas ut ur garderoben för att provas. Ni vet, de där kläderna som man bara känner sig ”fel” i. Utesluter man sådana kläder har man både garderobsutrymme och pengar att spara!

”Fashion fades. Style is eternal.”

Jag vet exakt vilka typer av kläder som är bästa valet för mig. Sen kan vissa skärningar och snitt vara högsta mode och jag kan tycka att de är supersnygga men jag vet att de är inte är för mig. Det är många middagar och tillställningar jag varit på där jag önskar fler hade haft den kunskapen. Att förstå sin stil är inte bara förstå vilken personlighet och budget man har, stil är också kunskapen i vad man passar i utifrån den kroppstyp man tillhör. Fel form kan vara förödande för god stil! Den kända modeskaparen Yves Saint Laurent sa mycket klokt ”Fashion fades. Style is eternal.”

Kunskapen om din kroppsform är för evigt och har inget med mode att göra. Lär dig att se din unika kroppsform och lär dig mer om din stil. Och stanna vid kunskapen utan för den skull klä dig tråkigt eller omodernt. Hoppa bara över det som gör dig till modeslav och välj rätt i utbuds-djungeln, för de plaggen kommer leva längre och ge dig mycket mer självförtroende.

Det är precis sådan kunskap som vi jobbar med i Smart Styling. Kunskap du blir glad av, och gör det lättare för dig att göra kloka och snygga val. Nu när vårmodet finns i butikerna och sommaren snart här, varför inte göra de kloka valen i sommargarderoben redan i år. Du kanske sparar en operation… eller iallafall lite utrymme i garderoben.

Njut av vårsolen!