Hur är det att jobba med Smart på en skola?

Marie fnissar och är lätt road, medan Sara tar i med hela kroppen för att få upp blixtlåset på Maries nyinköpta högmidjade byxor.

Trots den tappra insatsen stannar blixtlåset lika stängt som Konsum en söndagskväll, och båda brister ut i ett stort, aningen uppgivet skrattkalas.

 

Och skrattar, ja det gör de både ofta och tillsammans, där de jobbar som stylistlärare på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka.

Med en bakgrund som make-up artist och stylist, har Marie Larsson med sig 21 års erfarenhet från både tv, film och reklamfilm samt även teater och modemagasin.

Även Sara Aristiadis har en 23-årig gedigen erfarenhet som makeup-artist och var retailmanager på MAC i 12 år samt har utöver det jobbat mycket med tv, mode och reklamfilm.

 

Att ha sadlat om till lärare har varit både stimulerande och lärorikt för dem båda.

– Bara det att få jobba med ungdomar i sig är väldigt givande, säger Sara.

 

Hon tycker att Smart styling är den perfekta pusselbiten för de ”Hår och make” elever som hon jobbar med. Hon fortsätter:

– Det är väldigt roligt att se hur eleverna växer med kunskapen de får. När de är ute på praktik, passar de ofta på att prova de olika säljargumenten som de har lärt sig, och vi har märkt att butikerna ser elevernas potential på ett helt annat sätt nu. De har helt enkelt större nytta av eleverna när de även har stylingbiten med sig. De kommer med ett bredare spektrum av kunskap.

Något Marie och Sara märkte på det senaste föräldrarmötet de hade, var att även föräldrarna ställer sig väldigt positiva till Smart styling utbildningen.

– Många föräldrar upplever en trygghet i att eleverna även får med sig stylingen i sin portfolio, då det såklart utökar deras chanser att senare få jobb, säger Marie.

 

Att jobba som lärare är inget jobb där man kan lägga latsidan till, det gör sig ständigt påmint i dagens byråkratiska skolsystem, där allt ständigt skall dokumenteras, följas upp och bedömas.
FullSizeRender-3 – Som lärare är det jätteskönt att kunna planera kursen i det tempo som vi behöver, utifrån elevernas individuella utbildningsplaner. Det är även skönt på det sättet att man känner sig fri att lägga in ytterligare moment som kan passa eleverna och att man kan välja var i Smart styling det passar in bäst. Det ger oss som lärare lite mer kreativitet, säger Marie och fortsätter:

Det finns så otroligt mycket material att fylla kursen med. Det känns roligt att jobba med de olika momenten och sen kunna låta eleverna jobba vidare själva med övningarna som hör ihop med filmerna vi visar.

 

För elevernas egna kreativa arbete är Marie och Sara rörande överens om hur lyckat de tycker att det är att kunna kombinera Smart styling med Polyvore.

– Då eleverna ofta är vana att jobba med Polyvore i sitt arbete med ”Hår och make”, så blir det ännu roligare för dem att nu även kunna ta in stylingdelen när de gör kollage. Det är även ett bra tillfälle för dem att få utveckla sin egen smak och stil när det kommer till modebiten, säger Sara.

 

Vad gäller lärarutbildningen på Smart styling, upplevde de både att den var både rolig och lärorik.

– Det var så inspirerande att få experimentera med all kunskap och att man fick med sig så mycket mer kunskap utöver själva Smart styling programmet, säger Marie.

 

– Och det var jättebra att få tid mellan de olika utbildningstillfällena, för att få möjlighet att smälta det man lärt sig, tillägger Sara.

 

– Nu vill vi bara ha mer utbildningsdagar! säger de båda i munnen på varandra, och det hela avslutas såklart med lite bubbligt fniss innan de skyndar vidare till dagens första lektion en helt vanlig onsdag i stylinglärarnas glammiga värld.

 

Dessvärre glömde jag ju fråga hur de klarar att jobba i 15 cm-klackar hela dagarna…. för det gör väl alla stylistlärare?… Eller?

Ja, ja, det får vi väl vi ta nästa gång helt enkelt.

 

Bild högst upp – Sara med Youtubaren Amanda Strand och ytterligare en av sina kreativa elever.

Bild mitt i text – Marie med en av sina kreativa elever.