Basfärger: Vad är det?

Svart basfärg SmartStylingBasfärger vad är det? brukar jag fråga när jag håller kurs. Och svaret brukar alltid komma snabbt. Basfärger är grunden i våra garderober, det vi har på byxor, kjolar och jackor. Ja ni vet det där färgerna som är ganska ”tråkiga” och inte sticker ut så mycket.

Svart, grått, beige, marin eller liknande. De utgör basen när man ska bygga upp sin garderob till en individuell stil. Ja, för basen i garderoben kan vara ganska klassik och inte alls märkvärdig. Det kan gälla en snygg kjol, byxa och jacka/kavaj/cardigan. Alla helst i samma färg. Och så bör man satsa på kvalité i dessa plagg, de ska ju leva länge. Så kan man leka med accessoarerna, satsa på roliga plagg, färgglada saker eller bara individuella plagg. Skapa din egen stil med scarfs, toppar skjortor, bälten och vad du nu kan komma på. Ha max 2 basfärger i sommar garderoben och 2 färger i vinter garderoben så är resten enkelt. Försök att få små klipp på basfärgen du valt (eller välj en liknande färg i ett pappersprov) och ha de små klippen i plånboken. När du sedan är ute och handlar, ser du till att hålla dig till att handla plagg som funkar till basen och vips har du en välkoordinerad mix.

Jobba med 2 accentfärger till varje basfärg och de kan ju bytas efter varje säsong, men håll ihop det hela. Som min svåger brukade säga ”min fru har en hel garderob full med ingenting att sätta på sig” Det säger han inte längre sedan vi gjorde en ordentlig genomgång av min systers alla kläder. Vi slängde, satte ihop nya kombinationer och kompletterade med vad som saknades. Sen gjorde jag en liten fotobok där jag satte ihop de olika sätten man kunde variera samma plagg på. Av 7 överdelar och 3 underdelar fick vi ihop 36 olika kombinationer. 25 olika sätt att se ny ut varje dag på jobbet och resten av kombinationerna var till för att förgylla middagar och fredagsmyset.

Det är vad jag kallar en kostnadseffektiv garderob. En bra ”personal shopper” kan trixen och det är vad vi försöka lära ut på SMART!

Har du gjort en liknande rensningen eller har du egna knep för en snygg, personlig och smart garderob? Dela gärna med dig i kommentarerna eller på Facebook.

 

Bildtack till Maria Morri on Flickr. Creative Commons (CC-BY-SA) licens.